Сделката е спешна заради опитите на Русия да завладее Черно море, казват

...
Сделката е спешна заради опитите на Русия да завладее Черно море, казват
Коментари Харесай

24 млн. долара отстъпка за вторите F-16, ако парламентът каже “да” до 15 декември

Сделката е незабавна заради опитите на Русия да завладее Черно море, споделят военните
 Стоянов упорства за дерогация на съветските горива за авиацията

България ще получи отстъпка от Съединени американски щати по контракта за вторите осем F-16 блок 70. Тя ще е 24,4 млн. $, колкото са разноските за управляемите ракети AIM 9X Block II към тях.

Офертата на Съединени американски щати обаче ще важи до 15 декември и с цел да останат тези условия, до тогава новият парламент ще би трябвало да утвърди плана за капиталов разход.

След това цените може да се трансформират поради инфлацията и повишаването на военната техника. Първоначално американците бяха дали период до 1 ноември, само че поради неналичието на настоящ парламент военните желаеха пролонгация.

За отстъпката по втория контракт преговаряше още някогашният министър на защитата Драгомир Заков с претекста, че Съединени американски щати са забавили доставката на първите осем F-16 и би трябвало да ни компенсират. Те пък се съгласили да поемат цената на ракетите и това е декларирано на 2 септември, излиза наяве от плана за капиталов разход и претекстовете към него, който служебното държавно управление утвърди и разгласява.

Освен че срокът 15 ноември към този момент наближава, покупката на втората осмица американски изтребители F-16 block 70 е незабавна, пишат военните в претекстовете си. Причините Военновъздушни сили да бързат с покупката на спомагателните самолети са две.

Първата е опитите на Русия да овладее района на Черно море. “Средата на сигурност изключително се усложни, откакто Руската федерация стартира война против Украйна и породи действителен риск от разширение на войната на територии на страни - членки на НАТО Продължаващата милитаризация на Черно море от страна на Русия и потреблението му като плацдарм за реализиране на военна експанзия против друга черноморска страна (Украйна) води до съществено нарушение на откритите правила на съдействие в района, както и на военностратегическия баланс. Откроява се наклонност за опълчването сред водещите световни и районни сили, които все по-често ще употребяват военния инструмент като съставен елемент за осъществяване на своите тактики. Конфликтите ще се водят по едно и също време в няколко или във всички области на интервенциите - по суша, вода, въздух, в Космоса и в киберпространството ”, стимулират се военните в документите, които би трябвало да бъдат утвърдени и от новите депутати.

Втората причина е, че при закъснение на поръчката може да бъдат направени модификации по изтребителите от страна на производителя. Това ще докара до проблеми в снабдяването с аварийни елементи, защото действително България ще разполага с две разновидности на F-16.

Ако София върне утвърден от Народно събрание отговор на офертата до 15.ХII., всички 16 американски изтребителя ще дойдат и ще могат да се употребяват от водачите ни до края на 2027 година

Втората осмица ще коства близо 2,6 милиарда лева Те ще бъдат платени по три контракта - 1,3 милиарда $ за самолетите, 24,4 млн. за управляеми ракети AIM 9X Block II (която сума се поема от САЩ) и 3,7 млн. $ за тактическа радиосистема. Този път обаче заплащането на самолетите ще е разсрочено в продължение на 9 година, излиза наяве от финансовата разбивка в плана за капиталов разход. Първата ескадрила бе платена от нас предплатено вкупом.

България се нуждае от 16 до 20 нови изтребителя, с цел да може да поддържа военновъздушни сили, които да са задоволително добре тренирани и да извършват задачите си по защита на българското небе, написа в плана за капиталов разход. С тях можело да се обезпечи задоволително тренираност на 30 летци, означават военните.

Европейски Съюз да разреши на България да продължи да купува авиационни горива и мазила от Русия макар глобите, е изискал пък служебният боен министър Димитър Стоянов на последното съвещание на Министерски съвет. Тогава министрите обсъждаха дерогация да се изиска за горивата, които властта употребява. Причината е, че те се вземат през публични поръчки, които пък са подписани с съветски компании. Ако те не продължат, то има риск доста от колите да останат без гориво. Това важи и за полицейските патрулки. МО пък купува “Джет А1 ” и главен снабдител за него е “Лукойл България ”.
Служебният кабинет отсрочи поръчка за храна на армията за 12 млн. лева 
Не била толкоз незабавна, че да се избягва закона, както бе планувано в началото

Обществена поръчка за 12 млн. лева, с която би трябвало да се обезпечат храна и питиета на армията за година напред, отсрочи служебния кабинет. Причината - оказала се в прорез със закона.

Заради провалени поръчки през последните години през 2019 година бе решено военните да получават храна в левова равноценност посредством ваучери. Оказва се обаче, че поради зачестилите задачи, а и в ситуацията на война това не доближава.

Затова и някогашният министър на защитата Драгомир Заков взема решение да направи нова социална поръчка при започване на 2021 година Заради неналичието на време юристите в МО вземат решение да се възползват от изключение в Закона за публичните поръчки, което разрешава такива да не се афишират, в случай че са от главен интерес за страната. Според МО въпросът е точно подобен, тъй като настоящ контракт няма, а ситуацията е изменена и неосигуряването на храни и питиета за армията основава риск за отчасти и неефективно осъществяване на дилемите. Така се стига и до поръчката.

В нея присъединяване вземат 4 компании - “Лидъл България ”, “Метро Кеш ен кери България ”, “БИЛЛА България ” и “Кауфланд България ”.

Процедура на договаряния финишира с един подобаващ реализатор - “МЕТРО ”, която разполага със личен превоз, както се изисква.

Че процедурата е в прорез със закона, първо стачкува Агенцията за публичните поръчки с писмо. А на последното съвещание това е направила и служебната министърка на финансите Росица Велкова, откакто сътрудника ѝ боен министър Димитър Сотянов е показал плана за утвърждение.

Точката да се гледа още веднъж на идващото съвещание на кабинета, само че към този момент с всички претекстове и бележки, настоял пък министър председателят Гълъб Донев, излиза наяве от стенограмата на държавното съвещание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР